Tweedaagse naar Duinkerke, La Coupole, Calais en Adegem – 22 en 23 april 2017

Een gevarieerde reis van Operatie “Dynamo” in Duinkerke tot de herfst van 1944 met de Canadese Opmars over het Belgische Leopoldkanaal. Daartussen nog de Atlantikwall en de V-Wapens. Een bijzondere blik op de geschiedenis van WO II.

Zaterdag 22-4

Ons eerste reisdoel is de grote bunker bij La Coupole.
La Coupole, gelegen op 5 km van Saint-Omer Frankrijk (Nord-Pas-de-Calais), is een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Door de overweldigende massaliteit, de ondergrondse plaatsing van de installaties, het lijden van de dwangarbeiders die het hebben gebouwd, vormt het een symbolische plaats van de nazi-onderdrukking.
Deze immense bunker museum, in 1943-1944 gebouwd door de Organisatie Todt, moest de lanceerbasis worden van V2-raketten tegen Londen. Deze raketten die werden ontwikkeld in het ultrageheime centrum Peenemünde door het team van Von Braun, vormen met de Amerikaanse atoombom, de meest geavanceerde wapens die zijn ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. De V2 werden in de ondergrondse fabriek “Mittelwerk”, gelegen in het centrum van Duitsland, in serie gefabriceerd door de gedeporteerden van het concentratiekamp Dora.

La Coupole, zwaar gebombardeerd door de Geallieerden, werd in de zomer van 1944, na de landing in Normandië verlaten. De V2’s, die vanaf september 1944 Londen en Antwerpen troffen, werden gelanceerd vanaf mobiele bases in Nederland.

Sinds 1997 trok deze plaats, getransformeerd in Centre d’Histoire et de Mémoire (Centrum van de Geschiedenis en van de Herinnering), meer dan 1,7 miljoen bezoekers.

     

Calais
De voormalige Marine Kommando bunker (Widerstandsnest 13), kortweg MAKO-bunker van de Duitse Kriegsmarine bevat nu een groot oorlogsmuseum De grote bunker is in 21 zalen onderverdeeld en zo heeft elke zaal telkens z’n eigen thema, waarvan een groot deel over Calais zelf gaan. Het museum stelt een grote verscheidenheid aan objecten, uniformen en andere militaria tentoon.
Na het museum in Calais rijden we naar ons overnachtingshotel in Duinkerke.
Hier heeft u ’s avonds nog de gelegenheid om deze plaats te bekijken.

Zondag 23-4
Van Duinkerke, waar wij het monument bezoeken van “Operatie Dynamo” (evacuatie Britse en Franse troepen naar Engeland 1940 ). Richting Adegem naar Balgerhoeke (B).
In 1990 werd op het Eeklose grondgebied, aan het sas van Balgerhoeke, een Sherman tank geplaatst ter ere van de Canadese bevrijders.
Tijdens hun Battlefield Tour van dat jaar kreeg the South Alberta Regiment eervol en symbolisch deze Sherman tank aangeboden dat werd opgedragen aan alle betrokken Canadese eenheden en aan the 4th Canadian Armoured Division, waarvan the South Alberta Regiment een belangrijk strijdende eenheid was.

Dit RECCE regiment stond destijds onder het bevel van Kolonel Gordon D. de S. “Swatty” Wotherspoon en was in de betreffende brigade bekend als “the eyes, ears, and nose for the 4th Armoured Division”.

In Adegem bezoeken we het Canada War Museum.
Het museum heeft vooral aandacht voor de Canadese soldaten die meehielpen het Meetjesland te bevrijden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het werd opgericht door Gilbert Van Landschoot om de laatste wens van zijn vader, Maurits Van Landschoot, in te willigen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Maurits heel wat mensen geholpen met onderduiken. Toen de Gestapo dit ontdekte in 1944, was het leven van Maurits in groot gevaar, maar gelukkig waren Canadese soldaten net op tijd om het leven van Maurits te redden.
Op zijn sterfbed vroeg hij zijn zoon Gilbert om “iets” terug te doen voor de Canadezen. In 1994, tijdens de vijftigste bevrijdingsverjaardag, besloot Gilbert om een Canadees oorlogsmuseum op te richten.
Dit unieke museum bied u een blik op de geschiedenis van de Slag om het Leopoldkanaal met voertuigen, voorwerpen en fraaie diorama’s.
Onze laatste stop is bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats bij Adegem.
In de laatste week van september 1944, bezaten de geallieerden de stad Antwerpen, maar de Duitsers behielden beide oevers van de Schelde, zodat de haven van Antwerpen niet konden worden gebruikt door de geallieerden,
De 4de Canadese Pantser-divisie en de 52e divisie kregen de opdracht om de zuidelijke over van de monding te veroveren.

Er waren hevige gevechten gedurende twee weken voor de oversteek van het Leopoldkanaal.

De meerderheid van de Canadese soldaten die zijn begraven op de Canadese Oorlogsbegraafplaatsraven op Adegem stierven tijdens de acties aan de zuidelijke oever van de Schelde.
Ook andere Canadese soldaten die elders in België sneuvelden zijn op deze begraafplaats begraven.

De begraafplaats bevat nu 1.119 Gemenebest graven van de Tweede Wereldoorlog en één ongeïdentificeerd graf van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn ook 33 Poolse en 2 Franse graven.

 

Inbegrepen:
– Reis met luxe touringcar
– 1 x overnachting met ontbijt in Duinkerke
– Entree La Coupole Helfaut (F)
– Entree Museé Memoire Calais
– bezoek aan het monument Operatie “Dynamo”Duinkerke
– bezoek aan M4A4 Sherman tank Balgerhoeke
– Entree Canada War Museum Adegem
– bezoek aan de Canadese Begraafplaats Adegem
– Nederlandse reisleiding

Prijs: € 147,75 p.p.

Voor inschrijven of meer informatie kunt u altijd e mailen of even bellen.

Tel: 06-23942521

 

 

Download PDF