Dresden – Colditz – Weimar – Buchenwald – 1 t/m 5 oktober 2018

De reis:

  • Reis met luxe touringcar
  • 4 hotelovernachtingen met ontbijt
  • Bezoek Dresden, Weimar en Buchenwald
  • Entree en rondleiding Kasteel Colditz
  • Nederlandse reisleiding

 Prijs: 395,-  per persoon excl. annuleringsverzekering.

Dresden

Dit “Florence aan de Elbe” kent vele schitterende gebouwen uit de Renaissance en Barok onder andere “Der Zwinger”, het Semper Operagebouw, de kathedraal en het Koninklijk Paleis. Een van de beroemdste gebouwen is de gerestaureerde “Frauenkirche”. Deze,  in de eerste helft van de achtiende eeuw, gebouwde kerk is tijdens de geallieerde bombardementen van 15 Februari 1945 grotendeels verwoest.

Kasteel Colditz

Het speciale gevangenkamp (Oflag IV. C) was tijdens de tweede wereldoorlog gevestigd in een middeleeuwse kasteel in Colditz (Sachsen). Volgens de Duitsers was ontsnappen onmogelijk, mede door de uitgebreide bewaking. Hier werden de geallieerde officieren gevangen gezet die al in andere kampen al veelvuldig waren ontsnapt, onder andere de Nederlander Toni Luteyn. Het aantal spectaculaire ontsnappingen door o.a. Nederlandse, Engelse, Poolse en Franse officieren spreekt tot de verbeelding.

Dit beroemde kamp is aanleiding geweest voor vele boeken die o.a. door voormalige gevangenen zijn geschtreven. Ook zijn er films en tv serie gemaakt die het leven in Colditz weergeven. In het kasteel bevindt zich het Fluchtmuseum met allerlei attributen uit die periode die de vindingrijke gevangenen gebruikt hebben in hun , niet aflatende, ijver om te ontsnappen!

Uiteraard is er voor u een uitgebreide rondleiding!

KZ Buchenwald

 Dit beruchte concentratiekamp in de buurt van Weimar werd in 1937 in gebruik genomen. De eerste inwoners kwamen van Sachsenhausen. De gevangenen waren o.a. verzetstrijders, zigeuners, Jehova’s getuigen en later Joden. Ook zaten hier zo’n 8.000 Russische krijgsgevangenen waarvan de meesten op beestachtige wijze zijn omgebracht.

Tussen 1937 en 1945 zijn hier ongeveer 250.000 mensen gestorven. Van dit kamp resteren nog het crematorium, verschillende gebouwen en de hoofdingang. Op het terrein is ook een museum.

 

Weimar

 Deze stad is onlosmakelijk verbonden met de Duitse geschiedenis tussen de beide wereldoorlogen en 1933 toen Hitler aan de macht kwam. Hier werd de “Weimar Republik” uitgeroepen. Verschillende gebouwen in deze stad herinneren aan het Derde Rijk. In het Deutsches Nationaltheater werd in 1926 de tweede NSDAP Parteitag gehouden. Otel Elephant op het marktplein kende vele beroemde bezoekers zoals, Schiller, Goethe en Bach.

Ook Hitler verbleef hier tijdens de 49maal dat hij Weimar bezocht. Er is zelfs, speciaal voor hem een balkon aan de voorzijde bijgebouwd, zodat hij vanuit de kamer, die steeds voor hem vrijghouden werd,  het volk toespreken.

Even buiten het centrum zijn de gebouwen nog zichtbaar van het “Gauforum”, verblijfplaats van Fritz Sauckel die lid was van het Deutsche Arbeidsfront (DAF).

Voor boekingen of meer informatie kunt u altijd mailen of bellen.

 

Download PDF