Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 juni 2017

Battlefieldtour Normandië 5 t/m 8 Juni 2017.

Evenals voorafgaande jaren in Juni weer een “battlefield tour” naar de stranden en historische plaatsen in Normandië.

Op Maandag 5 Juni vertrekken we naar ons eerste reisdoel: Pegasus Bridge.

Pegasus Bridge

Pegasus Bridge

Deze brug is beroemd geworden door de actie van de gliders van het Ox en Bucks die in de nacht van 6 Juni 1944 binnen 10 minuten de bruggen over het Caen Kanaal en de rivier Orne veroverden.Dit regiment hield, ondanks diverse tegenaanvallen van de Duiters de bruggen tot zij werden afgelost door de commandos van Lord Lovat.

U kunt dan eventueel het museum dat gewijd is aan deze gedenkwaardige gebeurtenissen nog bezoeken.Niet minder belangrijk was de overrompeling van het bunkercomplex bij Merville.Hier zouden de kanonnen geplaatst in bunkers, de Engelse stranden kunnen bestoken en zo vele slachtoffers kunnen veroorzaken bij de troepen die hier aan land zouden komen.Ook hier is weer een museum gevestigd.

In het landschap zijn de bunkers nog zichtbaar en kan men zich een goed beeld vormen van de situatie toen. Uiteraard krijgt u van onze gids uitgebreide informatie, zowel onderweg als op locatie.

Hoogste tijd om ons logeeradres in Bayeux op te zoeken. Dit ligt op loopafstand van het stadshart. Wellicht is er daarna nog tijd om een wandeling te maken door het historische centrum van Bayeux.

Na een goed ontbijt is het de volgende dag.

Dinsdag 6 juni

Tijd om op deze historische datum weer allerlei zaken te bezoeken die een grote rol hebben gespeeld op D-Day.

Als eerste bezoeken wij Le Grand Bunker in Quistreham.

Via de Britse en Canadese invasiestranden naar Arromanches, hier heeft u ruimschoots de gelegenheid om de restanten van de kunstmatige haven te zien (Mulberry).

Het museum in deze kustplaats kan u nog veel meer vertellen van dit wonder van techniek dat de geallieerden in staat stelden om de invasiemacht te bevoorraden.

Bij Longues sur Mer bevinden zich een aantal geschutsbunkers waarin nog de kanonnen zeewaarts wijzen. Direct aan de kust de vuurleidingsbunker, bekend van de film “De Langste Dag”.

Bij Port en Bessin bevind  zich het “Musee des Epaves Sousmarines” (wrakkenmuseum). Een uniek museum over de bergingen die na de oorlog zijn gedaan voor de kust van Normandië.

Bij Omaha beach vlakbij Colleville sur Mer ligt de Amerikaanse begraafplaats, de rijen witte kruizen vertellen het verhaal van een zware strijd, alleen al op Omaha beach vielen die dag 3000 doden als gevolg van de zware tegenstand van de Duitse troepen.

Sinds een paar jaar is er naast de begraafplaats een bezoekerscentrum. Via films, voorwerpen en foto’s krijgt u te zien dat er een hoge tol betaald is voor onze vrijheid.

Verder deze middag o.a. Pointe du Hoc, een maanlandschap door de vele bommen die op deze strategische plek vielen.

Woensdag 7 juni

U kent vast wel de scenes uit de film (de langste dag), waarbij een Amerikaanse para aan de kerktoren blijft hangen. Met eigen ogen ziet u de bewuste kerk en het dorpsplein in Ste Mere Eglise. Een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard! Ervaar hier hoe het geweest moet zijn tijdens de droppings op de vroege ochtend van 6 juni 1944.

Na diverse andere stops bij historische plaatsen zoals St. Marie du Mont en Utah Beach sluiten we de dag af met de Duitse militaire begraafplaats La Cambe. Hier liggen 21.600 Duitse militairen begraven. Ook hier een bezoekerscentrum.

Donderdag 8 juni 

De laatste dag alweer van onze battlefield tour.

Voor wij naar Nederland rijden nemen wij u mee naar de laatste fase in de bloedige strijd om

Normandië, de slag om Falaise. Hier wordt het 7e Duitse leger in de vallei van Falaise in de tang genomen en praktisch vernietigd. Onze gids zal u wijzen op een aantal plaatsen waar bijzonder zwaar is gevochten. Een bezoek aan het op Hill 262 gelegen museum bied u , via een grote oriëntatietafel een blik op het verloop van deze slag.

mont ormel

De Polen die betrokken waren bij de strijd hebben, evenals andere geallieerden een hoge tol moeten betalen. Daarna rechtstreeks naar Breda. Onderweg zullen we nog stoppen voor lunch en diner.

In de avond bereiken wij onze opstapplaats in Breda, Schoolakkerplein.

In onze “standplaats” Bayeux  verblijft u in het “Logis des Grands Chapeaux”, slechts een kwartier lopen van het historische stadshart van deze, in de oorlog, ongeschonden mooie stad met o.a. de grote kathedraal en vele fraaie oude panden, waarvan zelfs enkele uit de middeleeuwen.

(Programma onder voorbehoud).

Inbegrepen:

  • Reis met luxe touringcar
  • 3 maal overnachting in “logis des Grands Chapeaux” in Bayeux
  • Volpension vanaf het diner op de eerste dag t/m de lunch op de vierde dag
  • Alle excursies
  • Nederlandse reisleiding

Exclusief toegangsprijzen van optioneel te bezoeken musea.

Pijs 318,- euro per persoon exclusief annuleringsverzekering. 

Voor boekingen en meer informatief kunt u reageren via het contactformulier of even bellen naar onderstaand nummer.

De Organisatie , Breda 

Tel: 06-13890759

 

SAM_1755

Download PDF