Programma 2019

Ook in 2019 staan er weer een aantal interessante reizen op het programma.

Voorjaar 2019

In april bezoeken wij, tijdens ons weekend, het grootste particuliere luchtvaartmuseum van Europa. In de collectie bevinden zich meer dan 100 toestellen, waaronder een aantal unieke vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een Junkers JU 52, een Heinkel 111 bommenwerper en een Messerschmitt BF108 Taifun. Niet van WO 2, maar wel bijzonder, is een fullsize replica van de Concorde. In een aantal hallen staan ook verschillende andere zaken zoals motoren e.d.

Daarna een bezoek aan voormalig concentratiekamp Hinzert. SS-Sonderlager/Konzentrationslager Hinzert (Het speciale SS-kamp/concentratiekamp Hinzert) was van 1939 tot januari 1945 een concentratiekamp en doorgangskamp voor uitsluitend mannen, tijdens het nationaalsocialistisch Duitsland.

Dat geschiedenis niet begint bij Eerste- of Tweede Wereldoorlog, bewijst ons volgende item, de Burg Eltz, dit pronkstuk heeft, als woonburcht, al acht eeuwen vrijwel ongeschonden overleefd. Uiteraard krijgt u een uitgebreide rondleiding door dit kasteel.

Dit en nog wat meer kunnen wij u bieden op onze aprilreis.

Najaar 2019

Van onze najaarsreis in oktober is al min of meer bekend wat ons reisdoel is. Op veler verzoek gaan we naar Oradour-sur-Glane in Frankrijk.

Dit dorp heeft een bewogen geschiedenis en kan in een adem worden genoemd met plaatsen als Lidice en Putten. Oradour werd op 10 Juni 1944 door de Duitse SS-Pantserdivisie “Das Reich” verwoest, nadat er 642 inwoners waren vermoord. Het dorp staat er nog steeds, als stille getuige van deze massamoord.

Bij de ingang van het dorp is in 1999 een museum ingericht, het Centre de la Memoire. Het is een ondergronds museum. Wie de ingang van het museum passeert komt midden in het dorp weer bovengronds. Daar zijn alle ruïnes nog in de staat van na de verwoesting. Kleine plaquettes op de huizen geven aan of er een winkel, kapperszaak, garage of kledingatelier gevestigd was. Alles is zo gelaten zoals het de fatale dag is achtergelaten, inclusief de auto van de huisarts, die nog op het dorpsplein staat. Op de begraafplaats in Oradour-sur-Glane is een ruimte ingericht om de overleden inwoners die omkwamen tijdens het bloedbad op 10 juni 1944 te herdenken.

Vanuit Saumur in de Loire streek bezoeken wij het interessante en uitgebreide tankmuseum in de plaats zelf. Het Musee des Blindes, heeft de grootste collectie pantservoertuigen ter wereld! In bezit zijn zo’n 880 exemplaren, waarvan een deel slechts tentoongesteld kan worden in verband met ruimtegebrek. 200 exemplaren zijn rijklaar.

Naast geallieerde voertuigen uit de tweede wereldoorlog, zijn er ook 30 Duitse tanks zoals de Tiger 1 en 2, Panther. Naast kanonnen zijn er uit de eerste wereldoorlog nog 4 tanks opgesteld.

Het kasteel van Chenonceau uit de 15e eeuw werd in de Eerste Wereldoorlog gebruikt als militair hospitaal. In de Tweede Wereldoorlog lag het precies op de grens van het bezette- en Vichy Frankrijk. Deze unieke ligging bood degenen die uit bezet Frankrijk wilden ontsnappen, de mogelijkheid om ongezien de grens over te steken via een deur achterin het kasteel. Chenonceau is een van de fraaiste kastelen van Frankrijk en gebouwd over de rivier de Cher.

Verder willen wij u, tijdens deze reis,  nog een aantal andere plaatsen laten bezoeken. Voor onze voor- en najaarsreis krijgt u nog nadere informatie via een e-mail.

Staat u nog niet op onze lijst?? Geef u dan hier vrijblijvend.

Hans Rombouts

Download PDF