18 en 19 april 2020 – Tweedaagse reis Ieper en omgeving

“De Grote Oorlog  in de IEPER Saillant”Zaterdag 18 en Zondag 19 April 2020

Voor onze eerste reis in dit jaar, hebben  weer eens een Eerste Wereldoorlog thema op het programma staan. Een tour met allerlei interessante items die we nog niet eerder hebben bezocht.  Rondom Ieper is nog zeer veel te zien van WO 1, zoals Langemark met het Deutsche Soldatenfriedhof, het grootste van zijn soort in Europa. 

Uniek is het kleine particuliere  museum “Pond Farm” een boerderij waar allerlei zaken uit de omgeving zijn verzameld. Pond Farm was onlangs te zien bij het programma “War Junk”van National  Geographic. 

Passchendaele met het Memorial Museum. Dit, omlangs vernieuwde, museum brengt de gelijknamige slag om Passchendaele van 1917 in herinnering, waarbij vooral het fenomeen “loopgravenoorlog” ruimschoots aan bod komt met de “Dugoutexperience”.

Als afsluiter van het bezoek is er de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven achter het gebouw.

In de buurt de grootste Britse militaire begraafplaats in Europa, Tyne Cot Cemetery,  met een bezoekerscentrum, vanuit deze educatieve ruimte heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden.

Ieper is het hoogtepunt van deze dag, s’middags is er ruimschoots  gelegenheid om b.v de stadsomwalling die rondom de stad ligt, te verkennen of”op eigen gelegenheid, het museum “In Flanders Fields” te bezoeken. Iedere avond wordt om 8.00 uur de “Last Post” geblazen in de Menenpoort.

Dit mag u zeker niet missen! Vooral niet als er ook een “Pipes and Drums” band zal spelen.

De tweede dag brengt ons naar  het zuid-oostelijke deel van de Ieperboog”.

In Zillebeke bezoeken o.a. wij het Museum “Hooghe Crater” en de tegenover gelegen Britse Begraafplaats.  Met zijn levensgrote reconstructies oorlogstaferelen van WO 1 en de uitgebreide collecties wapens, uitrustingen en foto’s is dit een echte aanrader!

In het themacafe, is een indrukwekkende collectie “Trench Art”ondergebracht.

Richting kust langs de oude “Ijzerlinie” bevindt zich de “Dodengang” met bijbehorend museum. Achter de rivier hebben de Belgen zich 4 jaar lang kunnen verschansen.

De loopgraven reconstructie geeft een indringend beeld van de geschiedenis.

Wij eindigen waar het meer dan 105 jaar geleden begon, Nieuwpoort met zijn sluizen.

Door het openen van deze sluizen  van de schipper Hendrik Geeraert kon het Duitse leger aan het begin van de oorlog een halt  worden toegeroepen, zij liepen in de buurt van Diksmuide vast in het ondergelopen land. 

Dit gebeuren wordt in het bezoekerscentrum Nieuwpoort, dat zich onder het grote monument van Konng Albert 1 bevindt,  uitgebreid beschreven.

Prijs: € 177,50  (excl. Reisverzekering)

Inbegrepen:

  • Reis met luxe Touringcar
  • Nederlandse Reisleiding en reisinformatie
  • Logies en ontbijt Hotel in Ieper
  • Bezoek Musea: “Passchendaele Memorial”, “Pond Farm”,  “Hooghe Crater”, “Dodengang” met tentoonstelling en “Westfront Nieuwpoort bezoekerscentrum”. Met entreegelden.
  • Begraafplaatsen Langemark en Tyne Cot, beidn met een bezoekerscentrum
  • Vrij bezoek aan de Stad Ieper

Voor meer informatie kunt u het contactformulier gebruiken of bellen met : Tel: 06-23942521.

Download PDF